Web 2.0 Araçlarının Eğitimde Yeri / The Place of Web 2.0Tools in Education

 



Her öğrencinin öğrenme şekli farklıdır. Web 2.0 araçları  öğrencilerin sahip oldukları bilgilerini paylaştığı,  iş birliği yaptığı, ortak ürün çıkardığı, kullanıcıların aktif olduğu, sosyalleştikleri internet uygulamalarıdır. Web 2.0 araçlarının her öğrenciye hitap edebilecek bir yanı mutlaka vardır.

Web 2.0 araçları ile öğrenciler daha aktif ve katılımcı olurlar. Örneğin; bir ders saati içinde bir konu için her çocuktan fikir almak ve konuyu tam anlamıyla tartışmak sonuçlandırmak mümkün değildir. Oysaki hem yüz yüze hem uzaktan eğitimde yapılan iş birlikçi bir faaliyette tüm öğrenciler çalışmalarını sergileyebilir ve fikirlerini söyleyebilirler. Sınıfta akranlarının eleştirisinden çekinen ya da utangaç öğrenciler web 2.0 araçlarıyla yapılan etkinliklerde kendilerini rahatlıkla ifade edebilirler.

Birden fazla ülkenin ortak çalıştığı projelerde öğrenciler ülke sınırını aşan bir sosyalleşme kazanırlar. Ve dijital dünya vatandaşlığına geçiş yaparlar.  Buradan hareketle, Web 2.0 araçları aslında kültürler arası bir bağ kurmada sanal bir köprü vazifesindedir.

Öğrencilerin anlatım ya da sunumlarda Web 2.0 ile içerik hazırlarken konuya hâkim olmaları daha da artar. Anlayan öğrenci aynı zamanda en güzel şekilde de anlatabilir.

Öncelikle; öğrencilere Web 2.0 araçları kullanım alanlarına göre anlatılmalıdır. Zamanla görülecektir ki Web 2.0 kullanım bilgisini alan öğrenciler kullanan olmanın dışında, oluşacak her türlü talebe karşılık kendileri yazılım oluşturarak bir ilerleme sağlayacaklardır. Web 2.0’dan başka, Web 3.0 Web 4.0 Web 5.0 ve yapay zekâ çalışmaları ortaya çıkmıştır.

Literatüre göre 2000 yılından sonra doğanlar Z kuşağıdırlar. Doğumlarından itibaren teknoloji içinde yer almakta ve teknolojiye çok hızlı uyum sağlamaktadırlar. Özgüvenleri çok yüksek olan bu neslin öğrenme şekilleri birbirinden farklıdır ayrıca yaratıcı ve yenilikçidirler.

Web 2.0 araçları kullanılırken araçların kullanımına ek olarak güvenli internet bilgisi de alan öğrenciler gelecekte dijital okuryazarlığı en üst seviyeye taşıyacaklardır. Web 2.0 araçları sadece eğitim hayatında değil, gelecekte iş hayatında  da teknolojiyi kullanma bilgisi, düzeyi ve isteği için bir temel hazırlar.

Bunların yanında; unutulmamalıdır ki, temelde yaparak yaşayarak öğrenme en değerli olanıdır. Web 2.0 araçları bu öğrenmeyi destekleyecek şekilde, örneğin derse ilgi çekmek, dersin sonunda değerlendirme yapmak, bir ürün ortaya çıkarmak ve bir proje oluşturmak için kullanılmalıdır. Sadece Web 2.0 odaklı olmak eğitim öğretimi tek açıdan bakmak gibi bir yanlışa sürükleyebilir. Bu yüzden öğretmen Web 2.0 araçlarına çok iyi bir şekilde hakim olmalı ve öğrencilerini doğru şekilde yönlendirmelidir.

                                                             Ayşegül RENDECİ YUMURTACI


Each student's learning style is different. Web 2.0 tools are internet applications where students share their knowledge, collaborate, produce joint products, users are active and socialize. Web 2.0 tools have something that can appeal to every student.

With Web 2.0 tools, students become more active and participatory. For example; It is not possible to get ideas from every child for a topic and to discuss the topic fully in one lesson hour. However, in a collaborative activity both in face-to-face and distance education, all students can exhibit their work and express their opinions. Students who are shy or shy of their peers' criticism in the classroom can easily express themselves in activities carried out with web 2.0 tools.

In projects where more than one country collaborates, students gain a socialization that goes beyond the country border. And they transition to digital world citizenship. From this point of view, Web 2.0 tools are essentially a virtual bridge in establishing an intercultural connection.

While preparing content with Web 2.0 in lectures or presentations, students' command of the subject increases even more. The student who understands can also explain it in the best way possible.

Firstly; Web 2.0 tools should be explained to students according to their usage areas. It will be seen in time that students who receive Web 2.0 usage information will make progress by creating software themselves in response to any demand that will arise, apart from being a user. Apart from Web 2.0, Web 3.0 Web 4.0 Web 5.0 and artificial intelligence studies have emerged.

According to the literature, those born after 2000 are generation Z. They have been involved in technology since their birth and adapt very quickly to technology. The learning styles of this generation with high self-confidence are different from each other and they are creative and innovative.

Students who receive secure internet information in addition to the use of tools while using Web 2.0 tools will carry digital literacy to the highest level in the future. Web 2.0 tools provide a basis for knowledge, level and desire to use technology not only in education but also in business life in the future.

Besides these; It should not be forgotten that learning by doing and living is the most valuable thing. Web 2.0 tools should be used to support this learning, for example to draw attention to the lesson, to evaluate at the end of the lesson, to come up with a product and to create a project. Being focused solely on Web 2.0 can lead to the mistake of looking at education from one perspective. Therefore, the teacher should have a good command of Web 2.0 tools and guide their students in the right way.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖĞRETMENLERİMİZİN TANITTIĞI UYGULAMALAR / APLICATIONS INTRODUCED BY OUR TEACHERS

9 Mayıs eTwinning Günü İçin Neler Yaptık?/What Have We Done for eTwinning Day, 9 May?💙💛

Okullarımız /Our Schools